Retransmetre vídeo en directe a traves d’Internet

Per a una qualitat i control del directe més precís el mòbil no és suficient. De manera que a part d’un servidor o plataforma de vídeo en directa, necessitem un programari de retransmissió de vídeo instal·lat en el nostre PC.

Gairebé totes les xarxes socials comercials ofereixen gratuïtament el servei de retransmetre vídeo en directe. Cada una d’aquestes xarxes tenen les seves pròpies normes d’ús i s’especialitzen en continguts o en grups d'edat dels usuaris. Les xarxes comercials més grans son:

 • YouTube (Google)    
   
 • Instagram (Meta)    
  *No es desen els directes.    
   
 • Facebook (Meta)    
   
 • Twitch (Amazon)    
  *No es desen els directes.

D'entrada les condicions per a monetitzar el directe en les citades xarxes, son realment difícils. Molts streamers opten per buscar-se els seus propis mecenes o anunciants. En tot cas és important tindre audiències destacables. En les grans xarxes socials comercials, del que no ens escaparem és que ens insereixin anuncis. 

Si volem implementar el nostre propi servidor de retransmissió entre d’altres opcions existeix OwnCAST (owncast.online)

També tenim PeerTube (peertube.tv) que es molt més a Youtube, doncs podem comentar i valorar els vídeos i s'integra perfectament amb el Fedivers, una xarxa social lliure i descentralitzada.

Per a retransmetre en directe utilitzant la infraestructura d’una xarxa social comercial, primer cal que tinguem un compte donat d’alta. A partir d'aquí, per aconseguir retransmissions de certa qualitat i tindre a l’abast més eines, podem utilitzar un programari com el OBS Studio; El teniu  disponible per a Linux, Windows i OSmac en el web del projecte: obsproject.com

El fet que OBS Studio és de codi obert facilita que desenvolupadors externs ofereixin ginys que amplien les funcionalitats i eines del programari original. En aquest apartat del web hi ha una llista obsproject.com/forum/plugins

En destaquem els següents ginys que aporten funcionalitats molt útils al OBS Studio:

Multiple RTMP outputs plugin

Ens obre la possibilitat de retransmetre a la vegada en múltiples xarxes socials   
obsproject.com/forum/resources/multiple-rtmp-outputs-plugin.964

Aitum

Algunes xarxes socials com Instagram utilitzant el format vertical de vídeo; per adaptar el nostre directe al format vertical disposem del següent giny aitum.tv

Permet personalitzar la retransmissió, per adaptar-la al format horitzontal independentment del directe en format horitzontal.

OBS NDI

Ens permet utilitzar el teu telèfon com a càmera o connectar 2 PCs.  
OBS NDI NEWTEK 

Spectralizer 

Aquest giny en crea un gràfic de barres que reacciona a la entrada de so que designem:  
obsproject.com/forum/resources/spectralizer.861

D’altres ginys disponibles, ens permeten afegir efectes visuals i d'àudio, integració amb el xat adjunt al directe, reaccionar quan un espectador es connecta o comenta, etc...

És important que tinguem en compte que a mida que afegim més complexitat a la nostra retransmissió, el PC encarregat de la retransmissió, patirà un augment de l’ús dels seus recursos, especialment de la targeta gràfica, que poden limitar la qualitat del vídeo en directe.

El nostre consell és... millor un vídeo simple amb bon contingut que a un directe farcit de masses efectes i qualitat dolenta.

Exemple de retransmissió en directe