Software Lliure

El programari lliure són milers d'eines informàtiques que ens permeten treballar, informar-nos i comunicar-nos més i/o millor. Tenen l'avantatge que el codi de programació és públic, així que qualsevol que sàpiga pot modificar-lo, adaptar-lo, millorar-lo i veure errors de seguretat o de funcionament, traduir-los o modificar els textos, canviar-ne els dissenys gràfics, etc. Daquesta manera, molta més gent pot ajudar a millorar els programes i compartir les millores.

Sistemes operatius lliures

Els sistemes operatius basats en gnu/Linux ja no són només per a experts en informàtica. Hi ha distribucions tan fàcils dinstal·lar o més que Windows de Microsoft.

Si busqueu un sistema operatiu fàcil i adaptat per al treball d'oficina, proveu-ho amb Ubuntu. També teniu UbuntuStudio una variant centrada en l'elaboració i edició de gràfics, vídeos i àudio.

Ubuntu    Debian.org

També hi ha Linux Mint. Aquesta i Ubuntu estan basades en Debian. També hi ha una distribució linux especialitzada en servidors web CentOS. Fedora esta orientada a administradors Linux avançats. Compta amb el suport corporatiu de Red Hat

Aquestes i altres distribucions linux es poden aconseguir gratuïtament a través d'Internet, i inclouen un munt de programes gratuïts perquè puguis navegar per Internet, escriure textos, fer servir bases de dades, dibuixar i retocar fotos, escoltar música, veure i editar vídeo, etc. . Si estàs enganxat als solitaris o al buscamines, no et preocupis perquè també hi són. Així d'una sola vegada, en una instal·lació que no pregunta res o gairebé res, i tot queda llest per començar.

Programes lliures

Encara que tinguis Windows, pots utilitzar programari lliure, res t'ho impedeix i és absolutament legal fer-los servir.

LlibreOffice inclou editor de text, full de càlcul , programa per fer presentacions i una base de dades molt fàcil dusar. Gimp serveix per retocar imatges. També navegadors d'Internet com Mozilla Firefox , Brave o Opera. Per gestionar els teus e-mails tens Thunderbirth. Per compartir fitxers a Internet utilitzeu Bittorrent. Si busques un antivirus, ClaimWin és totalment gratuït i lliure Vols una caixa de ritmes perquè t'acompanyi mentre toques la guitarra? doncs Hydrogen. Per xifrar la informació d'un disc dur o d'un USB estic, utilitzeu GPG4win. Per gestionar les teves contrasenyes KeePassXC. Hi ha programari lliure per a gairebé tot el que et puguis imaginar.

 
 

LibreOffice

 

Si fa temps que no utilitzes programari lliure, ets una altra oportunitat, perquè els instal·ladors han millorat molt i ara tot és molt més fàcil. Gairebé tots ells funcionen també sobre Windows i Mac.

Reproductor multimedia

VLC media player

La Free Software Foundation fa uns anys va llançar la campanya PlayOGG.org. Aquesta campanya volia potenciar l'ús de l'estàndard OGG Vorbis, lliure de patents i llicències privatives. Una alternativa èticament, legalment i tècnicament superior a altres formats de compressió d'àudio i vídeo privats com el mpeg, o el mp3. Per això, podem instal·lar al nostre PC el reproductor multimèdia VLC media player.

 

Munta't el teu propi estudi d'enregistrament

estudi d'enregistrament casolà Utilitzant Ubuntu 22.x, juntament amb el programari Audacity, Hydrogen Drum Machine, Rackarack i Jack Control tindràs prou eines per gravar els teus propis temes o amanir amb la teva guitarra o baix.

Llegir l'article complet.