La neutralitat de la Xarxa

La neutralitat de la Xarxa és el principi pel qual els proveïdors de serveis d'Internet tracten tot el tràfic d'igual manera. És la base d'Internet tal i como la coneixem en l'actualitat. En els EE.UU. estava regulada, però la administració del president Trump la va tirar endarrere. En la Comunitat Europea existeixen directives, però no lleis en cada un dels països membres.

Sense el principi de neutralitat, els proveïdors d'Internet tindrien el poder de decidir quines webs i aplicacions poden utilitzar i a quina velocitat carregaran. En altres paraules, podrien decidir quines empreses tindran èxit a internet, també quines veus son escoltades i quines silenciades.

El govern dels EE.UU. vol que Internet es converteixi en un negoci segons el model de l'antiga televisió per cable, on les mateixes empreses controlen la connexió i el contingut. parlem de “les telecos”, companyies de telecomunicacions com Verizon, AT&T o Comcast, enfrontades amb Google, Twitter, Facebook altres empreses americanes que ofereixen continguts i serveis per Internet.

Es veritat que la neutralitat de la Xarxa ja esta afectada pel fet que moltes de les grans empreses de continguts a favor de la neutralitat, també construeixen les seves pròpies xarxes per a que finalment s'incrementi el seu propi tràfic d'informació. Mentre les telecos como per exemple Movistar creen les seves pròpies plataformes de continguts, oferint connexió i continguts, de la mateixa manera que la televisió per cable.

Les telecos sempre pressionen als diferents governs en contra de la neutralitat, amb el fals argument que no invertiran en millorar las xarxes i tecnologia per a que s'aprofitin per la cara les empreses de continguts i serveis. Això és un argument maquiavèl·lic de les telecos per controlar i poder cobrar més pel tràfic a través de les seves Xarxes. Como es tractes de senyors feudals en l'edat mitja, cobrant impostos per creuar per les seves terres.

Sense neutralitat de la Xarxa les empreses i organitzacions tindran que negociar amb les telecos el ample de banda. Les que puguin pagar més tindran preferència sobre les de més. I les empreses que no vulguin/puguin passar per caixa de lae telecos a EE.UU. no tindran accés a aquest país. Això pot provocar l'aïllament dels EE.UU. a Internet i inclús el trasllat d'empreses fora de territori americà; tal i com ha fet l'organització sense ànim de lucre the Internet archive.

La neutralitat de la Xarxa es preservaria molt millor si la Xarxa estigués integrada per moltes més empreses, organitzacions, col·lectius, etc... La naturalesa pròpia d'Internet, es la d'una Xarxa descentralitzada amb milions de nodes interconnectats. Hi ha exemples de Xarxes lliures creades d'aquesta manera; per exemple la xarxa guifi.net

Així sobre el paper, en una xarxa més descentralitzada, l'abolició de la neutralitat de la Xarxa per desig d'una minoria, resultaria molt difícil, perquè a la majoria els interessaria mantenir la lliure circulació d'informació. De totes maneres, si alguns trams de la Xarxa es neguessin a complir la neutralitat, la informació fluiria d'igual manera propagant-se per altres camins. El problema ve quan en realitat i ara mateix, la Xarxa i molts dels seus nodes son propietat d'unes poques i enormes empreses de telecomunicacions i plataformes de continguts.

Enllaços d'interès:

https://savetheinternet.eu/